сряда, 26 юни 2013 г.

1242/365 Да погледнем съседите на пауловнията

Изглежда почти ги няма вече. От 12 засадени чинара само 3 имат признаци на живот.
Пауловнията и съседите и
Един почти добре изглеждаш, един с много малко зелено и един избил от корена.
Повечето вече са отрязани, за да създават смут в населението.
Някои още стърчат.
И проблема не е в сушата поне за сега. В София до момента вали по малко през известно време, точно колкото трябва за да оцелеят разсадени дървета. Може да се види, че кленовете, които са поникнали в поливните чаши са си живи.
чинарът, изкарал от издънка

има 5-6 розетки със зелени листа

повечето розетки от листа са зелени
Проблемът е в неангажираното озеленяване. Тези дървета са доста големи, чинарите не растат съвсем бързо в първите години и тези фиданки са поне 10 годишни. Не са евтини, изостанали от някой разсадник, защото бяха еднакво форматирани, което не става от само себе си.
При засаждане на дървета, които са 4-5 метра високи корените им трябва да са един метър, за да може да се  прихване и да изхрани короната, която е доста голяма на подобно дърво.
малки, поникнали кленчета
Трябва да се засадят в доста дълбоки дупки, където е добавена поне малко рехава пръст. Мястото в края на много оживен булевард също не е много подходящо. Освен, че там вероятно е много затрупано със строителни материали през зимата там отива снегът, който се чисти от платното, а той в повечето случаи е замесен със сол и луга - две много неподходящи съставки, които директо влизат в почвата с водата, оставаща в поливната чаша на дърветата. Но тези чинари, още не са били директо изложени на това, защото са засадени по-късно.
И така сега имаме 12 трупа на дърветата, поне 40 годишни, от които са направени оградите на чинарите, 9 трупа на чинари, които поне 10 годишни и 3 дървета с малка вероятност да оживеят, ако не се поливат през лятото.
Пауловнията е добре. Но не забравяйте, че тя остана от 30 засадени на това място дървета. И то, защото я поливах две години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.