петък, 6 септември 2013 г.

1314/365 Лютеница

камбите, преди да започне обработката
Правенето на лютеница започва, когато има узрели чушки.
При нас по-голямата част от чушките са от нашите камби. Те се обират няколко дни по-рано. Така стават по-червени и малко завяхват, за да се обработват по-лесно. Камбите ни са сравнително малки. Но количеството е доста солидно. Преди да са обработвани са 2 кофи и половина, и то кофи от по 15 литра.

нарязаните камби

печени патладжани

Тези камби се обработват с инструмент за махане на семки и после се режат на 4 части, за да се махнат семките наистина. Така нарязани те станаха една кофа с връх 15 литра и още известно количество, подбрани с форма, подходяща за печене. После те се варят с домати, нарязани, количество колкото да пуснат вода за варенето.

Варенето на тази смеска е около 2 часа.
печените, обелени чушки

сварените камби
Отделно има 10.5 килограма чушки за печене, купени по-едри. Печат се без семки - защото после по-лесно се махат семките. След обелването на печените чушки се махат всички останали заблудени семки и се остават да се изцедят от соса през нощта.
Пекат се и се белят и патладжаните - в случая 4.

Това е работата в първия ден по лютеницата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.